ЗАВДАННЯ НАРИСНОЇ ГЕОМЕТРІЇ ТА ІНЖЕНЕРНО-ГРАФІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ В КОНЦЕПЦІЇ ВПРОВАДЖЕННЯ ВІМ ТЕХНОЛОГІЇ В БУДІВНИЦТВІ

Автор(и)

  • Larysa Ivanova Київський національний університет будівництва і архітектури, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.32347/0131-579x.2020.98.48-56

Ключові слова:

інформаційне моделювання у будівництві, підготовка кваліфікованих кадрів, нарисна геометрія, інженерно-графічна підготовка архітекторів, параметризація геометричних об’єктів

Анотація

У даній публікації проаналізовано та окреслено комплекс задач, що слід врахувати та впровадити в навчальний процес підготовки студентів напряму «Будівництво та Архітектура» у рамках дисципліни «Нарисна геометрія» та інженерно-графічної підготовки. Це пов’язано з впровадженням ВІМ – Будівельного Інформаційного Моделювання в Україні.

Цифровізація проектування, створення та експлуатації об’єктів оточуючого середовища є наразі актуальною проблемою, що дозволить значно підвищити продуктивність та прибутковість будівельної галузі в Україні. Одна з найважливіших умов впровадження ВІМ технології є наявність та підготовка кваліфікованих спеціалістів. Підготовка фахових кадрів є досить складна та пролонгована задача, що базується на нових технологіях навчання та задачах, що відповідають рівню розвитку інформаційних технологій та вимогам сучасних проектних і виробничих технологій або, навіть випереджають їх.

Професійна діяльність архітектора (або будівельника) та його навчання передбачає графічну підготовку, яка включає в себе: володіння методами виконання та читання проекційних креслень, розвинене просторове мислення (вміння аналізувати форму моделі архітектурної споруди, його розміри, розташування в просторі і співвідношення різних елементів об'єкту), а також знання геометричних основ формоутворення в архітектурі та їх застосування в проектуванні.

При підготовці фахівців напряму «Будівництво та Архітектура» необхідно впроваджувати інноваційні освітні технології, спрямовані на формування у студентів здатності працювати в команді, компетенцій в області сучасних інформаційних і комунікаційних технологій, а також готовності здійснювати проектування на основі просторового інформаційного моделювання.

У статті наведені основні напрями підготовки студентів задля впровадження цифрових технологій у будівництві та архітектурі стосовно дисциплін нарисної геометрії та графічної підготовки.

Посилання

Концепція впровадження ВІМ – Будівельного Інформаційного Моделювання в Україні. Ukrainian BIM Community. BIM-UABTG-Concept-ZZ-012720.pdf.

ISO 19650-2:2018, IDT. Організація та оцифрування інформації щодо будівель та споруд включно з будівельним інформаційним моделюванням (ВІМ). Управління інформацією з використанням будівельного інформаційного моделювання. Частина 2. Етап будівництво (проект, перша редакція).

Данченко Л.В., Туктамышов Н.К. Стратегическое практическое применение модифицированного проектно-аналогового метода обучения начертательной геометрии и графике студентов-архитекторов / Современные наукоемкие технологии. 2016. № 9-2. С. 279-282. URL: https://www.top-technologies.ru/ru/issue/view?id=565.

Блакова О.А., Нечаєнко Г.П. Метод проектів у навчанні інформаційних технологій. Випуск VIII. КМІ:2013. С.46-50. URL: http://elibrary.kdpu.edu.ua/jspui/handle/0564/746.

Іванова Л.С. Геометричні моделі багатовимірних баз даних / Прикладна геометрія та інженерна графіка. Київ : КДТУБА, 2020. Вип.97. С. 51-59. URL: http://ageg.knuba.edu.ua/article/view/195225.

ДСТУ ГОСТ 2.052:2006 Єдина система конструкторської документації. Електронна модель виробу. Загальні положення (ГОСТ 2.052-2006, IDT)

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-02-21

Номер

Розділ

Статті